środa, 27 grudnia 2017

Perfekcyjny bulion na kościach

Święta, święta i po świętach. Pozwoliliśmy sobie na parę szaleństw, zaserwowaliśmy organizmowi kilka szoków, wystawiliśmy na próbę trzustkę i inne organy, ogłupiliśmy mózg cukrem. Teraz czas na powrót do tego, co dla nas dobre.
Niektórzy cieszą się jeszcze dniami wolnymi od pracy - to doskonała okazja, by jeden z nich spędzić w domu mając oku na gotujący się bulion. Tak, będzie Wam potrzebny cały dzień :) Ale efekt wart jest tego poświęcenia i można zrobić zapasy :) Taki bulion zawsze warto mieć w zamrażalniku, doskonały przy przeziębieniach, po grypie jelitowej i w codziennym menu. Na jego bazie można szybko wyczarować dowolną zupę.




Składniki:
- ok. 1.5 kg kości bogatych w szpik i 1 kg mięsa z kością - ja mieszam różne w zależności od tego, co dobrego udaje mi się zdobyć (wołowe, wieprzowe, kura, kaczka)
- 3 cebule
- 3 marchewki
- w przepisie z wideo - 3 łodygi selera, ja zamiast tego dodaje 2 korzenie pietruszki i połówkę bulwy selera
- od siebie dodaję 3 ząbki czosnku
- pół szklanki octu jabłkowego
- natka selera i pietruszki

Wykonanie:
- mięso i kości w kawałkach włożyć do dużego garnka, zalać octem jabłkowym i wodą (tak, by woda przykryła kawałki mięsa i kości)
- odczekać godzinę - ocet jabłkowy ułatwi umożliwi wypłukiwanie minerałów z kości
- dodać pokrojone warzywa i czosnek i dolać wody tak, by wszystko przykryła
- zagotować i ściągnąć łyżką szumowiny
- gotować 12 do 48 godzin pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu (ja gotuję ok. 12, potem idę spać :)
- w trakcie gotowania dodawać wody w miarę potrzeb
- na 10 min. przed końcem gotowania dodać poszatkowaną natkę selera i pietruszki
- przecedzić póki ciepły, dodać soli himalajskiej do smaku i rozdzielić na porcje
- w lodówce można przechowywać do 7 dni, w zamrażalniku do 6 miesięcy.
Tak przygotowany bulion to oczywiście skoncentrowana baza. Przygotowując na nim zupę rozcieńczamy.

Samo zdrowie :)

1 komentarz: