niedziela, 8 listopada 2015

Zrób własną witaminę C

Ten przepis to swego rodzaju dodatek do poprzedniego. Dotyczy profilaktyki i zwalczania infekcji.

Wiele razy spotykam się z pytaniami jaką witaminę C wybrać, co myślę o stosowaniu wysokich dawek witaminy C itp. I niezmiennie odpowiadam, że kwas askorbinowy to nie jest witamina C, że nawet kwas askorbinowy z dodatkiem bioflawonoidów to nie jest witamina C i że to, czy zażywamy naturalną witaminę C czy syntetyczny kwas askorbinowy robi ogromną różnicę. Więcej na ten temat napisałam tu: Witamina C ale jaka?

Suplement z witaminą C, całkowicie naturalną, możemy zrobić sami w domu, a w dodatku będzie nasz to kosztować tyle co nic, bo zrobimy ją z ... odpadków :)

Niniejszy przepis pochodzi ze strony Healthy Holistic Living. Dodałam do niego nieco uwag od siebie, dzięki którym wasza witamina C będzie wysokiej jakości. Potrzebna wam będzie świeża skórka z pomarańczy z ekologicznej hodowli (wolnej od pestycydów) i odrobina czasu.


Wykonanie:
  • pokroić skórkę w cienkie paski
  • pozwolić aby skórka wyschła w temperaturze pokojowej (kilka dni) 
  • całkowicie wyschniętą skórkę zmielić w ręcznym młynku lub rozetrzeć w moździerzu (nie stosować elektrycznego młynka ze względu na zbyt wysoką temperaturę podczas mielenia)
  • przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku a najlepiej zapakować z kapsułki (dostępne np. tu NatVita - nie chodzi o to, by połykać kapsułki, chodzi o przechowywanie tak, by proszek miał jak najmniejszy kontakt z powietrzem co zapobiegnie utlenianiu a tym samym dezaktywacji witaminy)
  • łyżeczkę lub 1-2 kapsułek dziennie (w zależności od pojemności kapsułki) dziennie dodawaj do jedzenia lub napojów (nie gorących).

Skórkę z pomarańczy chwaliłam już wcześniej przy okazji przepisu na hiszpański migdałowiec z pomarańczą :)

2 komentarze:

  1. Rewelacja! Tylko skąd wziąć w Polsce ekologiczne pomarańcze? :( a może wystarczy sparzyć skórkę wrzątkiem? Słyszałam też o moczeniu w sodzie oczyszczonej, dzięki czemu zniwelujemy część pestycydów. Czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy skorka z cytryny tez się nadaje?

    OdpowiedzUsuń