sobota, 25 lipca 2015

Hiszpański migdałowiec z pomarańczą

Dzisiaj przepis, który zagościł w naszej rodzinie za sprawą mojej ukochanej Córci. Pewnego dnia wróciła do domu oświadczając, że zaprosiła do siebie swoje nowe koleżanki ze szwedzkiej szkoły.
Spoko, fajnie... I zrób ciacho! Dobra, ale pod warunkiem, że mi pomożesz. Pomoooogę :)
Nie wyglądało to problematycznie ale moja Córka na końcu dodała "tylko nie zapomnij Misiu - to jej skrót od Mamisi :) - że Hana ma nietolerancję laktozy, Miriam nietolerancję glutenu a Isabell jak zje mleko to może umrzeć".
Czasy, gdy gotowałam dla alergika już dawno minęły. Zosia gdy była mała mogła w pewnym momencie swojego życia jeść tylko dynię i pić hydrolizat, bo była uczulona dosłownie na wszystko. Ale podjęłam skuteczne kroki unieszkodliwienia tej "zarazy" zwanej alergią :)

Zabrałam się więc za poszukiwanie inspiracji i na stronie http://allrecipes.co.uk/ trafiłam na przepis, który po mojej modyfikacji stał się nie tylko przepisem bez mąki i mleka, ale również bez dodatku cukru. Jedynym źródłem węglowodanów prostych w nim jest pomarańcza. Autorem wpisu z tym przepisem jest Norma McMillan.

Ciasto zrobiło taką furorę, że jedna z dziewczyn zapraszając Zosię na urodziny poprosiła ją o zrobienie jej tego ciasta w prezencie :)

Składniki:
  • 2 pomarańcze z hodowli ekologicznej (ok. 280 g), wyszorowane i pokrojone razem ze skórką
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 200 g ksylitolu (to moja modyfikacja, oryginalny przepis zawiera cukier)
  • 225 g mąki migdałowej
  • płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:
  • pomarańcze umieścić w garnku, dodać 1 łyżkę stołową wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu 30 minut, pozwolić, żeby nadmiar płynu wyparował, potem pozostawić do schłodzenia i zmiksować
  • w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 23 cm
  • ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać połowę ksylitolu i ubijać jeszcze 1 minutę
  • ucierać żółtka z drugą połową ksylitolu przez 2-3 minuty aż do uzyskania jasnego gęstego kremu
  • wmieszać w utarte żółtka zmiksowane pomarańcze a następnie mąkę migdałową (mikserem)
  • do masy dodać 3 łyżki piany z białek i wymieszać je mikserem dla rozluźnienia masy
  • dodać resztę piany i wymieszać delikatnie łyżką
  • przenieść masę do formy, wyrównać powierzchnię, udekorować płatkami migdałów i piec 50-55 minut - po 20 minut i ewentualnie po następnych 10 sprawdzić czy powierzchnia ma złoto-brązowy kolor i przykryć ciasto folią aluminiową
  • ciasto można przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniku

Skórka pomarańczowa, podobnie jak skórka cytryny,  jeśli tylko pochodzi z owoców z hodowli ekologicznej wolnych od pestycydów, jest cennym źródłem wielu witamin, zawiera olejki eteryczne, wapń i inne minerały.

Na fotce ciasto z dziś, z połowy porcji i tradycyjnie "na szybko". No i zapomniałam kupić płatków migdałowych :)


1 komentarz: