niedziela, 21 lutego 2016

Jak dobrze zacząć dzień czyli wariacje na temat śniadania

Niniejszy przepis zachwycił mnie od pierwszego wejrzenia :) I stał się miłym urozmaiceniem moich jajecznych (zawsze :) śniadań. Tą inspirację na ciekawy posiłek już kolejny raz zawdzięczam http://www.healthy-holistic-living.com/

Przedstawiam jajka zapiekane w awokado. Śniadanie pełne najlepszych protein, doskonałych tłuszczy i błonnika. Do tego mnóstwo witamin. No i pyszne :)


Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 jajka (koniecznie "domowe" lub ekologiczne)
  • pieprz (świeżo mielony) i sól (ja używam himalajskiej) do smaku
  • opcjonalnie według upodobań - kurkuma (czyli sławny obecnie, okrzyknięty przeciwnowotworowym "turmeric"), pieprz kajeński (cayenne -mieszanina papryk zawierających przeciwzapalną kapsaicynę)
  • zielona cebulka

Wykonanie:
  • rozgrzej piekarnik do 225 stopni C
  • przekrój awokado na pół i usuń pestkę
  • usuń łyżeczką nieco miąższu, żeby powiększyć dołek na jajko
  • połóż połówki awokado na blasze do pieczenia i lekko naciśnij, żeby spłaszczyć spód połówki (tak by była stabilny)
  • rozbij po jajku do każdej połówki, posyp pieprzem i solą (i innymi przyprawami)
  • trzymaj w piekarniku dopóki jajka nie będą takie, jak lubisz (moje ulubione to na półmiękko :)
  • po wyjęciu z piekarnika posyp zieloną cebulką

Awokado:
  • zawiera błonnik, który poprawia trawienie, zmniejszaj ryzyko raka jelita grubego, wchłania toksyny
  • jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne - zdrowe serce i tętnice
  • zawiera potas, witaminę E, foliany i magnez

Jajko:
  • wyjątkowo bogate w substancje odżywcze
  • zawiera idealny zestaw aminokwasów i jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka
  • zawiera niemal wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C): witaminy z grupy B, A, D3, K2, selen, jod a także karotenoidy, lecytynę i cholinę
  • źródło cennych kwasów tłuszczowych

Mniam! :)


PS - mam nadzieję, że pamiętacie o piciu herbatki z imbirem w tej zimowo-wiosenny czas :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz